Google Analytics

woensdag 25 september 2013

Eikel


Wereldwijd is, naar schatting, zo'n 30% van de mannen besneden. Meestal vanuit religieuze motieven ("een ieder die niet besneden is, zijn ziel worde uitgeroeid"), soms om medische redenen. In Nederland is geprobeerd besnijdenis om niet-medische redenen te verbieden omdat het gezien wordt als verminking en aantasting van de lichamelijke integriteit, maar dat is niet gelukt. Vrijheid van godsdienst en de bijbehorende vrijheid te handelen conform religieuze voorschriften werd belangrijker geacht.
In de VS is ca. 75% van de mannen besneden. Sinds een aantal jaar ligt dit 'routineus' besnijden echter onder vuur. Besnijdenis in de VS vindt niet plaats uit religieuze redenen maar er zouden medische voordelen te behalen zijn. Hoewel de Amerikaanse artsenorganisatie al 15 jaar uitdraagt dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen blijft de gewoonte hardnekkig. Geheel op zijn Amerikaans leidt dat tot een felle polemiek.

Sinds een aantal jaar uiten de tegenstanders van besnijdenis zich middels de comic 'Foreskin Man', een op superman gelijkende held die baby's telkens op het nippertje weet te redden van onguur ogende figuren die met het mes in de hand klaar staan. Moeders zijn onveranderlijk schaars gekleed en pogen hun baby te redden, de belangrijkste tegenstander heet dr. Mutilator. De strip kreeg veel kritiek omdat een joods-lijkende man de andere slechterik is. De discussie ging dan ook snel niet meer over besnijdenis maar over antisemitisme - een efficiƫnte strategie wel, omdat de anti-besnijdenis sympathisanten nu te kijk werden gezet als ofwel anti-joods, of gewoon als nazi.

Is het toeval dat de gewoonte om te besnijden in de VS samen viel met haar (extreme) Victoriaanse periode - die overigens tot op de dag van vandaag lijkt voort te duren? In de 30-er jaren werd seksualiteit taboe en gezocht werd naar methoden om masturbatie te ontmoedigen. Men meende dit met besnijdenis te bereiken. Een belangrijke voorstander van besnijdenis was dr. Kellogg, dezelfde die later cornflakes als ideale kindervoeding op de markt bracht. Hij was voorstander van onverdoofd besnijden opdat de jongere zich de pijn zou herinneren mochten zich foute gedachten in zijn hoofd vormen. En inderdaad is masturbatie moeilijker zonder voorhuid, hetgeen als ongewenst bijeffect heeft dat hele groepen jongens min of meer chronisch opgewonden zijn: het klaarkomen kost veel moeite.
De tegenstanders hebben dus wel een punt. Maar Foreskin Man is er nog niet, hij heeft meer tegenstanders dan medestanders. Uiteraard is hij een vooruitstrevend en modern man, u komt hem tegen op twitter en facebook. En u kunt hem zien op http://www.foreskinman.com. Enige hulp in het gevecht tegen de Amerikaanse eikels heeft hij wel nodig. Steun Foreskin Man!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten