Google Analytics

woensdag 4 september 2013

Narcist?


Kijk, daar hebben we Narcissus. Met z'n rug naar het water, want hij mag op de foto.


Hij had natuurlijk in z'n eentje op de foto gekund, of een broekje aan kunnen doen. Maar dan had hij de benodigde aandacht niet gekregen - nu valt hij veel meer op.
Hij staat zo dat hij alle ruimte opeist. De eerste aanblik doet schrikken: is hij gehandicapt? Maar nee, hij vertegenwoordigt het body-buildersideaal. Zo hoor je te staan, hebben ze hem geleerd. Houdt hij zijn buik in? - en kunnen z'n armen niet gewoon langs z'n lijf? Het lijkt alsof alles strak gespannen staat en ieder moment kan knappen. Zelfs zijn penis lijkt niet ontspannen.
We zien drie mensen links van hem en drie rechts in een ontspannen, zelfs wat sukkelige houding. Zes gewone mensenlichamen. Wat hebben ze in hemelsnaam gemeen, wat is hun onderlinge relatie? Vier vrouwen, drie mannen. Eén man heeft losjes de arm om een vrouw, twee vrouwen hebben iets te lezen in handen, één vrouw heeft bloemen in het haar. En hoewel deze vrouw zich wat naar hem toe wendt lijkt de opstelling toch drie-één-drie te zijn, alsof hij er niet echt bij hoort. Ze vergroot het contrast: zij een hippie-bloemen meisje, ontspannen, net als de andere vijf - hij opgepompt, strak van de spanning.
Het lijkt of z'n kleren op de voorgrond liggen. Hij sprint zo weer weg, naar de sportschool om zich nog verder op te blazen. Alleen. De zes gaan zo weer lezen, en bloemen plukken. Nu glimlachen zo goedmoedig, de zes. Ze laten het maar even, lijkt het. Voor hem is het ernst, 'kijk mij eens' lijkt hij te denken. Z'n dag is weer goed, z'n ijdelheid gestreeld. Voor vandaag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten